Büdzsé: 2013-ban is az államé lesz a magánpénztári befizetés?

Beküldve: 2011-12-16    Forrás: Hirado.hu

A minisztériumoknál 52 milliárdot zárolnak, további 48 milliárdot hoz, hogy a még meglévő magánpénztári tagok is az állami kasszába fizetik be a 10 százalékos nyugdíjjárulékot.

A 2012-es költségvetést 299 forintos euróárfolyamon számolják át, és 0,5 százalékos gazdasági növekedéssel kalkulálnak jövőre. A változás miatt 320 milliárd forintot kell előteremteni, amely az Országvédelmi Alap felhasználásával, a még magánnyugdíj-pénztári tagok járulékbefizetéseinek az állami kasszába irányításával, fejezeti tartalékokkal és a dohánytermékek jövedéki adójának emelésével áll elő - jelentette be Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter csütörtökön kormányszóvivői tájékoztatón.

Olyan intézkedésekről döntött a kormány, amellyel tartható a jövőre kitűzött 2,5 százalékos GDP-arányos államháztartási hiány. Ezzel 7 olyan uniós tagállam között lesz Magyarország, amelynek 3 százalék alatti a hiánya és ezzel a szinttel az államadósság is csökken.

A miniszter közölte, az említett 320 milliárd forintos összeg abból jön össze, hogy lehívnak az Országvédelmi Alapból 200 milliárd forintot, a minisztériumok fejezeti tartalékaiból 52 milliárd forintot zárolnak, további 48 milliárd forint folyik be abból, hogy jövőre a még meglévő magánnyugdíj-pénztári tagok is az állami nyugdíjkasszába fizetik be a 10 százalékos nyugdíjjárulékot.

A dohánytermékek jövedéki adójának emeléséből pedig 20 milliárd forint bevételt várnak. Az Országvédelmi Alap felhasználása ellenére nem változik meg a tartalék felhasználásáról szóló ütemezés, szeptember végéig a kormány nem nyúlhat ezekhez a tartalékokhoz - erősítette meg.

Kérdésre Matolcsy György úgy vélte, hogy valószínűleg 2013-ban is át kell irányítani a magánnyugdíj-pénztári befizetéseket az állami kasszába, és el kell gondolkodni a rendszer jövőjéről. Arról is lehet szó, hogy újra megnyitják az átlépési lehetőséget is - tette hozzá.

A Bankszövetséggel kötött megállapodás öt év alatt 300 milliárdot jelentő állami terhéből az idei 90 milliárdot a költségvetés többlete fedezi, a következő évekét pedig a devizahitelesek terheinek csökkentése miatti pozitív folyamatok, a fogyasztás növekedése fedezheti.

Matolcsy György további kérdésekre hírlapi kacsának nevezte a pénzügyminisztérium újbóli létrehozását, és kijelentette: a kormány megtette a saját javaslatát az MNB-ről, erről egyeztetést kezdeményezett az EKB-val, az alkotmányügyi bizottság javaslata csak egy jövőbeni lehetőség.

Giró-Szász András kormányszóvivő is azt hangsúlyozta: a kormány meg kívánja őrizni a jegybank függetlenségét - ezt szolgálja az új jegybanktörvény javaslata is.

Bővebben>>>

<<< Magyar bankokat minősített le a Moody's

A magyarországi munkaadók egyötöde tervez elbocsátásokat >>>

Címkék: büdzsé, költségvetés, nyugdíj,