Februárban érkezik a magasabb fizetés

Beküldve: 2016-02-03   

Február első napjaiban érkeznek a januári bérek, melyek minden munkavállaló esetében magasabbak a tavalyinál.

Január elsejétől a személyi jövedelemadó kulcsa a korábbi 16%-ról 15%-ra csökkent. Ez a minimálbér esetében 1110 forint, míg az átlagbér esetében közel 2500 forintos nettó növekedést jelent. A változás hatással van a béren kívüli juttatások adóterhére is, melyek adómértéke szintén csökkent. Az adócsökkentés hatására idén mintegy 120 milliárd forinttal több marad az emberek zsebében.

A családi adókedvezmény mértéke a kétgyermekes szülők esetében növekedett, amely további havi 5 ezer forint jövedelem emelkedést jelent. A kormány ígérete alapján 2019-re a 2014-es adókedvezmény duplájára emelkedik, így abban az évben már gyermekenként havi 20 ezer forint adókedvezményt kapnak a kétgyermekes szülők.

A változás összesen 350 ezer családot érint. A családi adókedvezményt Magyarországon körülberül 1,1 millió ember veszi igénybe. Közülük 300 ezer szülő - akiknek három vagy több gyereke van - szinte egyáltalán nem fizet személyi jövedelemadót. Ez az ő esetükben akár közel havi 100 ezer forint többletet jelent havonta.

Ha Ön még nem kapta kézhez januári fizetését, akkor 2016-os bérkalkulátorunkkal kiszámíthatja, hogy mekkora összegre számíthat!

Milyen változásokra számíthatunk 2016-tól? >>>

Címkék: családi adókedvezmény, személyi jövedelemadó, szja,