Szabadság az új Munka Törvénykönyve szerint

Beküldve: 2012-08-15   

Az új Munkatörvénykönyve több új előírást tartalmaz a szabadsággal kapcsolatban. Ezek a módosítások ugyan csak 2013. január 1-jétől lépnek életbe, jobb képbe kerülni velük kapcsolatban.

2013-tól a szabadság mértéke nem fog csökkenni, csupán más módszer szerint kell majd azt számítani. Az alapszabadság minden esetben 20 munkanap lesz, míg a munkavállaló életkorának előrehaladtával a pótszabadságok száma 10 napig növekedhet. Az így kiszámított 20 nap alapszabadság és az ehhez járó életkor alapján megállapított pótszabadság összege megegyezik a jelenlegi szabályok szerint számított szabadság napjainak számával.

Az új Mt. fenntartja a jelenlegi pótszabadságok rendszerét is, melyeknél pozitív irányú változás is megfigyelhető:

  • Mindkét szülő igénybe veheti a gyermekek után járó pótszabadságot: egy gyermek esetében 2 nap, két gyermek után 4 nap, míg három vagy több gyermek esetében 7 nap. Újdonság azonban, hogy az így megállapított pótszabadság fogyatékos gyermek esetében további két nappal nő.
  • Fiatal munkavállaló továbbra is 5 nap pótszabadságot vehet igénybe.
  • Veszélyes munkakörben, azaz állandó jelleggel föld alatt, vagy sugárzásnak kitett munkahelyen naponta legalább három órát dolgozó munkavállalók évente 5 nap pótszabadságot vehetnek igénybe.
  • Ha a munkavállalónak 50%-os mértékű egészségkárosodást állapított meg a rehabilitációs szakértői szerv, akkor 5 nap pótszabadság illeti őt meg (a jelenlegi szabályok szerint ez csak a vak munkavállalóknak járt).

Jelenleg az apa gyermeke születése esetén 5 nap munkaidő-kedvezményt vehet igénybe. Ez 2013. január 1-jétől pószabadsággá alakul át. Így a jövőben az apa 5 nap, míg iker gyermek esetén 7 nap pótszabadságra jogosult.

Jövőre is érvényben marad az a szabály, hogy ha a munkavállaló munkaviszonya év közben kezdődött, akkor csak a szabadság időarányos részét veheti igénybe, illetve a szabadság számításánál töredéknap keletkezésekor a fél napot meghaladó rész egész munkanapnak számít.

<<< Osztanak, szoroznak - ekkora minimálbért javasolnak jövőre

Több mint 700 ezer Szép-kártya került forgalomba >>>

Címkék: Munka Törvénykönyve, szabadság,