Magyar bankokat minősített le a Moody's

Beküldve: 2011-12-17    Forrás: Hirado.hu

A nemzetközi hitelminősítő londoni bejelentése szerint a leminősítések a K&H Bankot, az FHB-t, az Erste Bank Hungaryt, az MKB-t és a Budapest Bankot érintik.

Magyar bankok különböző besorolásait rontotta pénteken a Moody’s Investors Service, egyebek mellett a devizaalapú hitelek okozta problémákra hivatkozva.

A nemzetközi hitelminősítő péntek esti londoni bejelentése szerint a leminősítések a K&H Bankot, FHB-t, az Erste Bank Hungaryt, MKB-t és a Budapest Bankot érintik.

Betéti és az adósi besorolás

A Moody’s ezeknek a bankoknak az esetében egyrészt az önálló besorolást rontotta, valamint gyengítette a tulajdonosi támogatás megítélését, amelyet két külföldi tulajdonú bank, a K&H és a Budapest Bank devizabetéti osztályzatához figyelembe vesz.

Mindezek alapján a cég a Budapest Bank, a K&H Bank, az FHB, az Erste Bank Hungary és az MKB esetében a betéti és az adósi besorolásokat is rontotta.

A Moody’s közölte, hogy e döntéseit három fő tényező vezérelte: az eszközminőség a vártnál gyorsabban romlik, és ez valószínűleg 2012-ben is folytatódik; részben a devizahitelek előtörlesztése miatt növekszik a bankok jövedelmezőségére és tőkehelyzetére nehezedő nyomás; emellett megvan az a kockázat, hogy gyengül a tulajdonos bankok elkötelezettsége magyarországi tevékenységük iránt.

Tovább növekszik a nem teljesítő hitelek aránya

A hitelminősítő kiemelte, hogy a nem teljesítő kinnlevőségek aránya a bankok hitelportfolióin belül az idei harmadik negyedévben 15,7 százalékra emelkedett a 2010 végén mért 13 százalékról. A Moody’s szerint "a turbulens gazdasági viszonyok" és a rendszerben zajló jelentős adósság-átalakítások miatt a nem teljesítő hitelek aránya 2012-ben várhatóan tovább növekszik.

A cég az elemzésben közölte azt is, hogy az idei évre általa valószínűsített 1,5 százalékos GDP-bővülés után jövőre csak 0,5 százalékos növekedést vár a magyar gazdaságban.

Vannak borúlátóbb előrejelzések is

A londoni Cityben vannak ezzel megegyező, de vannak ennél borúlátóbb növekedési előrejelzések is.

A BNP Paribas bankcsoport elemzőinek legutóbbi előrejelzése szerint például a magyar GDP-érték az idén még 1,3 százalékkal növekszik, 2012 egészében azonban 0,9 százalékkal csökken.

A Capital Economics gazdasági elemzőház londoni közgazdászai kétévi recessziót jósolnak az euróövezetben, és 1,5 százalékos jövő évi gazdaság visszaesést várnak Magyarországon.

A Goldman Sachs (GS) bankcsoport londoni közgazdászainak új, felülvizsgált térségi prognózisa szerint az euróövezeti GDP-érték jövőre átlagosan 0,8 százalékkal csökken, és 2013-ban is csak 0,7 százalékkal emelkedik.

A GS londoni elemzői ennek megfelelően meredeken rontották a közép-európai gazdaságokra szóló előrejelzéseiket is, és közölték: Magyarországon az általuk eddig jósolt 1,1 százalékos GDP-növekedés helyett most már 0,5 százalékos gazdasági visszaesést várnak 2012-ben.

Amiről nincs egyetértés

A jövő évi, egész éves magyarországi recesszió ugyanakkor nem konszenzusos előrejelzés Londonban.

E héten ismertetett új előrejelzésükben a JP Morgan bankcsoport citybeli elemzői 0,5 százalékos GDP-növekedést valószínűsítettek 2012 egészére a magyar gazdaságban.

A Morgan Stanley bankcsoport londoni befektetési és elemzőrészlegének felzárkózó térségi közgazdászai legújabb globális előrejelzésükben az általuk eddig várt 0,5 százalékos növekedés helyett 2012-re átlagosan 0,2 százalékos GDP-visszaesést jósoltak az euróövezetben. A ház ennek nyomán Magyarországon az eddigi prognózisában szereplő 1,2 százalékos növekedés helyett 2012 egészére most már stagnálást valószínűsít, de recesszióval nem számol.

Bővebben>>>

<<< Döntöttek: megszűnik a magán-nyugdíjpénztári tagdíjfizetés

Büdzsé: 2013-ban is az államé lesz a magánpénztári befizetés? >>>

Címkék: bankok, leminősítés, Magyarország, Moody's,